Η Αράχωβα είναι ένα ορεινό χωριό xτισμένο στους πρόποδες του βουνού Παρνασσός σε υψόμετρο 950μ. ανήκει στο νομό Βοιωτίας και απέχει περίπου 160 χλμ από την Αθήνα. Όμορφα πέτρινα σπίτια στενοί δρόμοι και πηγές ολόγυρα είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης. H Aράχωβα, παρά την υψηλή τουριστική της ανάπτυξη έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, προσφέροντας συγχρόνως τις ανέσεις και τις δραστηριότητες που αναζητούν οι επισκέπτες της.

Εάν βρεθείτε Πάσχα στην Αράχωβα θα σας δοθεί η ευκαιρία να ζήσετε από κοντά το «Πανηγυράκι», τον τριήμερο, διπλό εορτασμό για τον πολιούχο της πόλης Άγιο Γεώργιο και τη Μάχη της Αράχωβας (Νοέμβριος 1826).
Η λατρεία του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά και συνδέεται με πολλούς θρύλους και παραδόσεις.

Το «Πανηγυράκι» είναι μια γιορτή που διατηρεί αμετάβλητα παλαιά έθιμα ελληνικών πανηγυριών με αρχαίες καταβολές. Μερικά από τα έθιμα αυτά είναι ο χορός των γερόντων, το σήκωμα ηε πέτρας, η λιθοβολία, η σφαιροβολία, η πάλη, ο αγώνας του ανηφορικού δρόμου των γερόντων, των ανδρών και των νέων, το τραπέζι στον προαύλιο χωρο της εκκλησίας, το ρουμελιώτικο γλέντι κ.α.

Το «Πανηγυράκι» πήρε εθνικό χαρακτήρα μετα τη Μάχη της Αράχωβας το Νοέμβρη του 1826. Σύμφωνα με την παράδοση ο Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος οδήγησε τους Έλληνες αγωνιστές με τον αρχηγό τους Γεώργιο Καραϊσκάκη στη νίκη κατά των Τουρκαλβανών του Μουστάμπεη.

Ο οικισμός της Αράχωβας συνδυάζει μεγαλοπρέπεια με άγριο τοπίο, μαγευτική θέα, υγιεινό κλίμα, ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική σπιτιών, νυχτερινή ζωή και χειμερινά σπορ. Είναι ένας χειμερινός προορισμός που προσφέρει στους επισκέπτες, περιπέτεια, ποικιλία δραστηριοτήτων και συνάμα ηρεμία και ξεκούραση για όσους το επιθυμούν.